Makanan Untuk Tekanan Darah Rendah

Melayu Post – Beberapa makanan yang boleh disyorkan untuk orang yang mengalami hipotensi, seperti yang disebutkan di laman Kesihatan berikut:

1. Kismis
Kismis dianggap sebagai ubat semula jadi yang sangat baik untuk mengubati hipotensi kerana ia membantu memperbaiki fungsi kelenjar adrenal.

Rendamkan sekitar 30 – 40 kismis dalam secawan air semalaman dan makan makanan ini pada pagi hari dengan perut kosong.

2. Susu almond
Seperti kismis, almond boleh meningkatkan fungsi kelenjar adrenal untuk melayari aliran darah hipotensi.

Rendam 4 – 5 badam dalam air semalaman, keluarkan kulit dan pengisar. Makan susu badam setiap pagi selama beberapa minggu untuk merawat tekanan darah rendah anda.

3. Jus wortel
Ini adalah wortel yang hebat, selain kaya dengan vitamin A, sayuran ini dapat meningkatkan peredaran darah dan mengatur tekanan darah hingga stabil.

Penggunaan jus lobak ditambah dua sudu madu pada perut kosong dua kali sehari (pagi dan petang) untuk hasil yang lebih baik.

4. Garam
Sebaliknya pesakit hipertensi yang harus mengurangkan garam, hipotensi sebenarnya memerlukan natrium untuk membantu meningkatkan tekanan darah. Tetapi ingat, penggunaan garam masih harus disarankan.

5. Lemon
Lemon sangat berkesan untuk merawat tekanan darah rendah. Antioksidan yang terdapat di dalamnya boleh berguna untuk mengawal sirkulasi dan mengekalkan tekanan darah. Sekiranya anda berasa penat, minum segelas jus lemon yang dicampur dengan sedikit gula atau garam untuk mengawal tekanan darah anda. http://www.melayupost.info/2016/10/simptom-punca-dan-rawatan-tekanan-darah.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *